I disse byer er lånelysten størst

Københavnerne er danmarksmestre i at låne online. På Frederiksberg er det stik modsat. I Aalborg, Sønderborg, Svendborg, Silkeborg, Aarhus, Slagelse, Vordingborg og Esbjerg er lånelysten også stor.

Der er stor forskel på, hvor i landet folk bor, når det gælder interessen for at tage et kviklån online.

Københavnerne er markant mere lånelystne sammenlignet med resten af landet, viser en ny statistik fra online sammenligningstjenesten Fair-laan.dk.

Faktisk er indbyggerne i hovedstaden 169 procent mere tilbøjelige til at tage et online lån end borgerne i byer som Randers eller Vejle, der ligger midt i feltet i denne undersøgelse.

– Det er dyrt at bo i København, og der er en stor diversitet i befolkningsgrupperne. Der er for eksempel et hav af unge studerende med små indtægter. Det afspejler sig tydeligt i deres lånemønster, fortæller direktør Andreas Linde.

Få kilometer gør en kæmpe forskel

Nederst på listen ligger Frederiksberg, der også er en kommune på Sjælland.

Bydelen ligger omkranset af København. Men trods dens centrale beliggenhed tager en borger på Frederiksberg over 10 gange sjældnere et online lån sammenlignet med hans eller hendes københavnske nabo.

Og borgerne her er 75 procent mindre tilbøjelige til at tage et online lån end en borger i en by med en gennemsnitlig lånelyst.

Det er en yderst interessant, at de få kilometer kan gøre en så stor forskel. Men uafhængigt af nærheden har Frederiksberg en helt anden demografisk sammensætning end København. Mange indbyggere her har gode jobs, indtægter og formuer, hvilket giver et helt andet forbrugsmønster og en mindre lånelyst, siger Andreas Linde.

Det fremgår derfor tydeligt, at københavnernes lånelyst er langt mere signifikant end borgerne i nabobyen. Det kan skyldes, at det generelt er dyrere at bo og leve i hovedstaden – især hvis du er studerende.

København er nemlig et af landets største studiebyer med mange indbyggere, hvor SU er den eneste form for indtægt. Derfor vil mange studerende sandsynligvis se sig om efter ekstra penge, eksempelvis ved at optage SU-lån og/eller forbrugslån som supplement.

Den udbredte låneadfærd i København kan således skyldes hovedstadens høje priser samt det store antal af studerende, der bor i København.

Byens størrelse har lille indflydelse

At der er stor forskel fra by til by er en tendens, der gælder hele landet.

På anden- og tredjepladsen finder du henholdsvis Aalborg og Sønderborg.

Aalborgenserne er 89 procent mere tilbøjelige til at tage et online lån end borgerne i en by med en gennemsnitlig lånelyst, og sønderborgenserne ligger 68 procent højere.

Herefter følger svendborgenserne med 57, silkeborgenserne med 50, aarhusianerne med 42, slagelseanerne med 41, vordingborgenserne med 40 og esbjergenserne med 33 procent over gennemsnittet.

Flere af disse byer byder på lavere leveomkostninger end andre byer, så det er lidt overraskende. Det viser, at der er mange faktorer, der påvirker danskernes lånelyst. Selv om borgerne i de tre største byer København, Aarhus og Aalborg har en stor lånelyst, så ligger lånelysten i andre store byer som Odense, Randers og Roskilde ret lavt. At danskerne låner penge online er en relativt ny tendens, og markedet skal nok modnes, før vi for alvor kan generalisere omkring lånelysten i forskellige regioner, slutter Andreas Linde.

Rønne på Bornholm har i øvrigt næst færrest online lån pr. borger efter Frederiksberg. Interessen for at låne online på klippe- og solskinsøen ligger 34 procent under landsgennemsnittet.

Kilder 

Fair-lan.dk – Egen opgørelse

Leder du efter lånelisten? Sammenlign lån nemt her. På fairlån kan du sammenligne lån fra Lendo, Lånio, Sparxpres og Remember.

Nævnt i