Huslejestigninger presser studerende ud i SU-lånerekord

Huslejepriserne er steget meget i løbet af de seneste år, og SU’en har ikke fulgt med. Dette økonomiske pres er en medvirkende faktor, til at flere studerende er nødt til at optage lån, og det finder eksperter bekymrende.

Især i Danmarks største byer, er huslejen steget markant. I København er huslejen steget med 31% fra 2012 til 2016, mens Aarhus har oplevet en stigning på 21%. 

I 2016 havde 468.342 personer SU-lån, hvilket er er en vækst på 18% siden 2012. 

I hovedstaden koster en 1-værelses lejlighed i København nu gennemsnitligt 1.375 kr. mere end SU’en på 5.108 kr. pr. md.

Det store pres på de studerende har private aktører også lagt mærke til.

Det er en bekymrende udvikling, at SU’en ikke er steget siden 2001, men huslejepriserne hvert år vokser. SU’en er ikke vokset med inflationen og, med udsigten til, at SU’en måske endda bliver sat ned, ser det ikke godt ud for nuværende og kommende studerende. Hvis udviklingen forsætter, kan vi ende med amerikanske tilstande, hvor studerende kommer ud med en tårnhøj gæld, som de kan bruge årtier på at betale tilbage, når de er færdige med uddannelsen,fortæller Andreas Linde, adm. direktør for Fair-laan.dk, landets førende online sammenligningsportal af kviklån.

SU’en er ikke vokset siden 2001

Bedst som den dyre december måned er overstået, vågner mange studerende op til økonomiske tømmermænd. For at lindre tømmermændene kommer SU’en for mange som en redning. Støtten giver studerende mulighed for at tage en uddannelse uden at skulle gældsætte sig for meget.

Men det bliver sværere og sværere at holde gælden nede med de stigende boligpriser. SU’en har stået stille siden 2001, og det betyder, at de studerende har betydeligt færre penge tilovers, når huslejen er betalt.

Den lave likviditet, som studerende generelt oplever, kan være en medvirkende faktor til det rekordstore antal af SU-lån i 2016, som helt nye tal viser.

Budgettet hænger ikke længere sammen

SU for udeboende har ligget på 5.941 kr. i over 10 år, og efter skat ligger SU’en på 5.108* kroner om måneden. Huslejen har derimod haft et noget andet forløb, viser nye tal fra Boligportal.dk.

Fra 2012 til 2016 er huslejen for en 1 værelses lejlighed steget med 31% i København. I samme periode er huslejen for en 1 værelses lejlighed i Aarhus blevet 21% dyrere. Det betyder, at en gennemsnitlig lejlighed i København og Aarhus i 2016 kostede 6.484 kroner og 4.997 kroner om måneden.

Det har stor betydning for studerendes privatøkonomi. De studerende i København har et underskud på 1.375 kroner, før de har dækket nogen af deres andre udgifter. De studerende i Aarhus har 111 kroner tilovers, efter de har betalt deres husleje.

Det betyder, at de studerende presses ud i at optage gæld for at få råd til basale nødvendigheder. Udviklingen kan også ses i væksten af SU-lån, der i 2012 var 397.750, men som er nået helt op på 468.342 i 2016.

Eksperter finder udviklingen problematisk

Dette er en udvikling, som kan få vidtrækkende konsekvenser – specielt for den enkelte. Bente Sorgenfrey, formand for FTF, siger:

Fri og lige adgang til uddannelse er også et økonomisk spørgsmål. Hvis unge fra alle samfundslag skal have mulighed for at få en videregående uddannelse, skal de økonomiske muligheder være til stede – også for dem, som ikke er født med bøger og børneopsparing. Vi skal sikre, at så mange som muligt kan få en videregående uddannelse. Det er det, som giver vækst, velfærd og gode livsmuligheder for den enkelte.

Den sociale slagside af udviklingen bakkes op af Martin D. Munk, professor på Center for Mobilitetsforskning, Aalborg Universitet.

Med stigende udgifter til bolig vil der være et øget økonomisk pres på nuværende og fremtidige studerende med en tendens til øget studiegæld. Hvis udsigten til at være mere presset som studerende slår mere rod, vil unge med en vis type af social baggrund formentlig i stigende grad undgå studier med større risici. Om det vil få betydning for social mobilitet vides ikke, men egne og andres undersøgelser peger på, at børn over de seneste 20 år i stigende grad er blevet mere afhængig af forældres indkomst, og kan, sammenholdt med boligprisernes vækst, føre til mindre social mobilitet.

Data

Huslejepriser – Kilde: Boligportal.dk

Husleje

SU-satser – Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet (ft.dk) 

Husleje og SU i København

K1
K2

Husleje og SU i Aarhus

A1
A2

Gældsudvikling – Kilde: Officielle tal fra ATP

SU-Låntagere
SU-lån

Noter

*SU efter skat er beregnet med et årligt personfradrag på 45.000 kroner og en trækprocent på 38%.

Om os

Fair-laan.dk er en online sammenligningsportal for lån. Vi gør det nemt for private at sammenligne renter, anmeldelser og vilkår på online låneudbydere, når de overvejer at optage et forbrugslån. Hver måned hjælper vi flere tusinde forbrugere med at finde det bedste lån. Læs anmeldelser fra Coop Bank, Diba billån, Folkelånet, Leasy og Spar Nord.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Pressemeddelelser > Huslejestigninger presser studerende ud i SU-lånerekord