Københavnske studerende står i et dilemma: lån eller studiejob

Huslejepriserne er steget meget i løbet af de seneste år, og SU’en har ikke fulgt med. Dette økonomiske pres er en medvirkende faktor, til at flere studerende er nødt til at optage lån, og det finder eksperter bekymrende.

Huslejen i København er steget med 31% fra 2012 til 2016, hvilket kan ses på det stigende antal af studerende, der optager SU-lån. I 2016 havde 468.342 personer SU-lån – det er en vækst på 18% siden 2012.

En 1-værelses lejlighed i København koster nu gennemsnitligt 1.375 kr. mere end SU’en på 5.108 kr. pr. md.

Private aktører på det finansielle marked har også bemærket denne negative ubalance mellem huslejepriser og SU.

Det er alarmerende, at SU’en har stået stille siden 2001, men huslejepriserne vokser hvert år. SU’en har ikke ændres sig i takt med inflationen – og der er blot udsigt til, at SU’en tilmed falder, hvilket vil få alvorlige konsekvenser for nuværende og kommende studerende i Danmark. Fortsætter denne udvikling, kan vi ende med at se amerikanske tilstande i vores samfund, hvor studerende ender i skyhøj gæld, som først kan betales tilbage efter flere årtier på den anden side af uddannelsen,“ meddeler Andreas Linde, adm. direktør for Fair-laan.dk, en online sammenligningsportal af kviklån i Danmark

SU’en har ikke ændret sig siden 2001

SU tildeles som en økonomisk støtte til studerende, så de slipper for at optage dyre lån under uddannelse for at kunne klare sig på egen hånd.

Men i dag er SU’en desværre sjælendt tiltrækkelig som den eneste indkomst – især i Danmarks største byer som København og Aarhus.

Dette skyldes tildels, at huslejepriserne stiger hvert år, mens SU’en forbliver den sammen.

SU-satsen har nemlig stået i stillestand siden 2001. 

Denne ubalance mellem huslejepriser og SU’en har medført et øget lånebehov blandt studerende.

Når huslejen er betalt, har studerende sjældent mere end 100 kroner tilovers til de øvrige udgifter.

Det er derfor ikke uhørt, at flere og flere studerende optager lån, der blot vil resultere i dyr gæld.

Den lave likviditet, som studerende typisk vil opleve, kan altså have spillet en væsentlig rolle i det rekordhøje antal af SU-lån i 2016, som de nye tal viser.

Usammenhæng mellem SU og husleje

SU for udeboende studerende har ligget på 5.941 kr. i mere end 10 år, og derved ikke fulgt med udviklingen. Efter SKAT ligger SU’en altså på 5.108* kroner om måneden.

SU-satsen har derfor ikke ændret sig, hvilket er modsat huslejeprisen, viser nye tal fra Boligportal.dk.

En 1-værelses lejlighed i København er steget med 31 % fra 2012 til 2016. Det vil sige, at en gennemsnitlig lejlighed i København i 2016 kostede 6.484 kroner.

Denne udvikling har væsentlige konsekvenser for de studerendes privatøkonomi.

Studerende i København har et underskud på 1.375 kroner, før de har dækket nogen af deres øvrige udgifter.

Det kan bevirke, at de studerende føler sig tvunget til at optage lån for at kunne betale basale nødvendigheder.

Denne tendens kan også tydes i væksten af SU-lån, der lå på 397.750 kroner i 2012, men som har ramt hele 468.342 kroner i 2016.

Ekspert: Udviklingen rammer skævt

Det er en bekymrende udvikling, som kan indebære store konsekvenser – især for den enkelte studerende. Lars Aslan Rasmussen, medlem af Folketinget (S), valgt i Købehavns Storkreds, udtaler:

At udviklingen i samfundet rammer skævt er klart noget, som vi lægger mærke til. Man bestemmer ikke selv, hvor man bliver født, eller om man bliver født ind i en familie med mange eller få penge. Andelen af byggerier i Københavns kommune der går til billige boliger, som studieboliger, ligger lige nu på 25%. Jeg mener helt klart, at procentsatsen er nødt til at blive hævet, hvis vi skal have nogen forhåbninger om at komme dette problem til livs for stadig at bibeholde et blandet København med forskellige typer af mennesker. Det betyder ikke, at alle studerende skal have råd til at bo i indre København, men derimod at alle skal have muligheden for at bo i nærheden af København.

Denne sag er derfor en problematik, der skal tages alvorligt, mener eksperter.

Data

Huslejepriser – Kilde: Boligportal.dk

SU-satser – Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet 

Husleje og SU i København

K1
K2

Gældsudvikling – Kilde: Officielle tal fra ATP

SU-Låntagere
SU-lån

Noter

*SU efter skat er beregnet med et årligt personfradrag på 45.000 kroner og en trækprocent på 38%.

Om os

Fair-laan.dk er en online sammenligningstjeneste af online privatlån. Du kan benytte tjenesten til at sammenligne online lån ud fra faktorer som renter, udbetalingstid og krav. Herved kan du nemt, hurtigt og sikkert finde det lån, der passer til dine behov. Hver eneste måned hjælper vi flere tusinde forbrugere i Danmark med at finde de bedste online lån på markedet.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Pressemeddelelser > Københavnske studerende står i et dilemma: lån eller studiejob