Lav en madplan og spar penge

Bruger du også utrolig mange penge på mad hver måned, selvom du ikke føler at du køber særlig meget? Sådan har mange det.

Derfor har vi nogle tips og tricks til dig, hvordan du kan spare på dine indkøb og på madbudgettet.

Hold madbudgettet

Vi kan ikke leve uden mad. Det er en af de største posteringer i budgettet. Der er derfor god mulighed for at spare en del penge, ved at gennemgå posterne i dit madbudget.

Ved at handle de rigtige steder og give dig selv gode vaner, kan der hurtigt ses en forskel på bundlinjen.

Det handler om at være et skridt foran, så du altid ved hvad du skal bruge.

Det kan være enormt frustrerende for dig at stå i supermarkedet for fjerde gang på en uge og beslutte, hvad du skal have til aftensmad. Det er totalt uholdbart og rigtig dyrt i længden.

Hvis du er rigtig slem til at lave impulskøb, og du handler for flere end dig selv, kan det godt betale sig at du benytter dig af onlineudbydere som Årstiderne eller nemlig.com.

Her tænker du mere over dine køb, og du kan handle direkte fra din huskeseddel, så du undgår de dumme impulskøb tæt på kassen.

Ønsker du at handle selv, så er her 5 tips til dig.

7 nemme tips til at spare

1. Køb stort ind én gang om ugen.

Planlæg hvad du skal købe, og handel det meste af det, der skal bruges i løbet af ugen, på én gang. Det sparer dig for en masse impulskøb og ikke mindst unødvendige køb.

For det er da irriterende at købe en pose ris, hvis der allerede står 4 hjemme i skabet.

Det leder os frem til punkt to. Madspild.

2. Sørg for at få brugt det mad, som du køber.

Du kan gøre rigtig meget med rester, uden at skulle være vildt kreativ.

En rest ris fra aftenen før, kan kommes i en salat eller laves til risotto eller risdeller.

Det samme gælder for brød. Hvis du køber et helt rugbrød, kan du umuligt nå at spise det, inden det bliver tørt.

Put halvdelen i fryseren i stedet for at komme det i skraldespanden.

3. Handel aldrig ind på tom mave!

Du laver mange flere impulskøb, når du er sulten. Det er et naturligt instinkt, som er svært at stå op i mod.

Hav altid en müslibar eller lignende i tasken, så du ikke køber dig fattig i supermarkedet.

4. Hold dig til din indkøbsseddel.

Lav en udførlig huskeseddel, og hold dig til den. Det gør det nemmere for dig at bevare overblikket og dermed også madbudgettet.

5. Læg en madplan.

Det gør det nemmere for dig at lave en huskeseddel, og du er sikker på, at du får brugt alle de madvarer, du køber.

Sæt dig en fast dag i ugen og kig supermarkedernes aviser igennem, og sæt menuen ud fra, hvad der er på tilbud.

Alle tilbudsaviserne findes i diverse apps, så du kan gøre det hvor som helst, når som helst.

Det er fornuftigt at lave en plan for, hvad du skal spise en uge frem. Du kan spare penge, endda mange penge, ved at købe ind i forhold til en plan, du har lavet.

Derudover kan du også spare tid i hverdagen. Det er især på tidsfronten at madplanen giver mening, da du ikke skal købe ind særlig tit. Det betyder samtidig, at du slipper for at tænke over din madlavning. På den måde får du tid til andet i livet.

6. Lav en madplan – ugentlig.

Selvfølgelig laver maden ikke sig selv, fordi du laver en plan over den. Men maden bliver nemmere at lave, mindre tidskrævende, og du udnytter dine indkøb langt bedre med madplanen.

Det korte råd er at lave en ugentlig madplan og simpelthen købe ind efter den – en enkelt gang om ugen. Så har du de ingredienser, du skal bruge til at spise hele ugen igennem.

Sæt dig ned og beslut dig for, hvad du skal spise de enkelte dage i den kommende uge. Lav herefter en indkøbsseddel, så du får købt alle de varer ind, som du ved, du får brug for gennem ugen.

7. Tænk over dine køb

Når du køber ind, bør du huske, at prisforskellen ikke altid svarer til en kvalitetsforskel i forhold til varer af samme type.

Opvaskemiddel er for eksempel stort set den samme uanset mærket. Derfor kan du roligt købe den billigste.

De fleste såkaldte ‘egne handelsmærker’, altså supermarkedets ‘private labels’, er ofte lige så gode som mærkevarerne. Supermarkedets egne handelsmærker er dog ofte billigere.

Husk også at frugt og grønt er billigst og bedst, når de er i sæson, og når det er så lokalt dyrket som muligt. Undgå derfor for så vidt muligt importeret frugt og grønt, og spis i stedet de danske råvarer, når de er i sæson.

God planlægning af madplan

Hvis du planlægger den ugentlige mad godt bliver det pludseligt nemmere at lave mad, fordi du har alle madvarer ved hånden.

Du skal ikke fare rundt i supermarkedet og tage en hurtig beslutning om, hvad menuen skal stå på i aften. Du har styr på det, og derfor bliver det også nemmere at dosere ingredienserne. Hermed ender du ikke med at lave mere mad, end hvad der er nødvendigt.

Med tiden får du også ny erfaring og kan justere både madplan, middagsretter og ingredienser.

Lav en madplan og spar både tid og penge. Det er sund fornuft og ikke mindst økonomisk at lave madplan efter et madbudget. 

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Budget > Lav en madplan og spar penge

Seneste nyheder