Indfri lån: Det skal du være opmærksom på

Indfri lån

At indfri lån betyder i virkeligheden, at du tilbagebetaler dit lån – helt.

Man kalder det altså ikke indfrielse af lån, når man løbende betaler af på lånet. Lånet er nemlig først indfriet, når hele beløbet plus renter og andre eventuelle gebyrer er betalt til långiveren.

Ved indfrielse af lån, kan du gøre to ting:

  1. Du kan vælge at indfri dit lån på den aftalte udløbsdato for lånets løbetid. Dette kaldes også for lånets “naturlige udløb”.
  2. Du kan også vælge at betale lånet ud før tid, hvis du får mulighed for det.

Hvad betyder indfrielse af lån?

Indfrielse af lån betyder – kort fortalt –, at du færdiggør tilbagebetalingen af et lån. Dette kan enten ske ved lånets aftalte udløbsdato eller før lånets udløb. Ved en ordinær indfrielse af lån vil tilbagebetalingen af det skyldige beløb finde sted på den aftalte dato.

Kan du ikke helt gennemskue, om den bedste løsning for dig er at betale af på lånet i løbet af hele den aftalte løbetid og først indfri lånet ved lånets “naturlige udløb”, eller om det vil være bedre for dig at indfri lånet så hurtigst som muligt, hvis du nu pludselig skulle være kommet til penge?

Forhåbentligt vil denne artikel gøre dig klogere på hvilket af disse to opstillede scenarier, der er det bedste for dig.

Ordinær vs. ekstraordinær indfrielse af lån

Uanset hvilket lån, der skal indfries, er der visse faktorer, du skal være opmærksom på.

Tilbagebetaling af lån kan nemlig ske på 2 måder:

  • Ordinær indfrielse: Du indfrier dit lån, når det udløber, altså når den aftalte og fastsatte løbetid er over. 
  • Ekstraordinær indfrielse: Du indfrier dit lån, inden det udløber, altså inden den fastsatte løbetid udrinder. 

Vi vil nedenfor gennemgå disse to former for indfrielse af lån. Vi starter med at kigge nærmere på den ordinære måde at indfri dit lån på.

Ordinær indfrielse af lån

Der er ikke så meget, du skal forholde dig til, når der er tale om en ordinær indfrielse af et lån.

Det sker ganske automatisk: 

Du betaler af på lånet, indtil der ikke er mere lån at betale af på.

Her skal du derfor ikke foretage dig noget særligt.

 

Hold øje med din konto

Vær særlig opmærksom på, om der efter indfrielsen af lånet fortsat bliver trukket beløb fra din konto til at dække de månedlige ydelser – som du jo er færdig med at betale! Dette er højest sandsynligt en fejl fra låneudbyderens side, der skal korrigeres hurtigst muligt.

Ekstraordinær indfrielse af lån

Ekstraordinær indfrielse af lån sker ved, at du indfrier et lån før tid, af flere forskellige årsager. Lad os kigge på nogle former for ekstraordinær indfrielse af lån:

1. Indfrielse af realkreditlån

Står i en situation, hvor du ønsker at sælge din bolig?

Hvis dette er tilfældet, skal du være opmærksom på, at et større realkreditlån almindeligvis ikke overdrages til en potentiel køber af huset. Derfor vil du være nødt til at indfri dit realkreditlån – formentligt før tid, eller med andre ord: før du er færdig med naturligt at afdrage på lånet.

Hvis du går og pønser på at indfri dit realkreditlån, bør du alliere dig med en ekspert på området, så du undgår fejltrin i processen.

2. Omlægning af lån

En låneomlægning kaldes også en konvertering af lån. Omlægning af lån benyttes mest i forbindelse med boliglån, og særligt hvis disse lån er fastforrentede.

Årsagen til, at omlægning af lån typisk foregår med fastforrentede lån er ganske enkelt den, at variabelt forrentede lån kun falder meget lidt i kurs, hvilket gør en omlægning af lån med variable renter uinteressante.

Salg af bolig med realkreditlån

Hvis du ikke sælger din bolig med det realkreditlån, der er tilknyttet denne, er du måske alligevel interesseret i at omlægge det pågældende lån.

Låneomlægning kan være interessant for dig, hvis du ønsker at opnå en lavere månedlig ydelse.

Det sker typisk ved, at du betaler restgælden på det aktuelle lån ud, så lånet udlignes (med andre ord: du indfrier lånet). Derefter kan du så optage et andet og mere gunstigt lån.

3. Amortisation af gæld og afdrag

Amortisation er gæld, du betaler af i form af månedlige afdrag. Det betyder, at gælden i løbet af hele lånets løbetid gradvis vil blive nedbragt, hvilket jo er formålet.

En amortisation aftales typisk ved indgåelse af en låneaftale. Det er tilrettelagt på en måde, hvorpå den udlignes, når lånet udløber – altså når den fastsatte løbetid er ovre.

Sammenlign lån på vores side om quick lån og find den helt rette løbetid og afdragsordning til dig og din situation. 

Koster det at indfri lån før tid?

Hos langt de fleste online udbydere koster det ikke ekstra at indfri lånet før tid – heldigvis.

Dog ses det ofte ved større lånebeløb, at du vil blive pålagt et gebyr, hvis du ønsker at indfri lånet før tid. Årsagen hertil er, at långiveren bliver “snydt” for de renter, som du ville betale for lånet hver måned. Dette forsøger man at gøre op ved at pålægge låntageren, som ønsker at indfri lånet før tid, at indfrielsesgebyr.

Gebyr for indfrielse af lån før tid

Vær opmærksom på, at du i nogle tilfælde vil blive påkrævet et gebyr, hvis du ønsker at indfri lånet før løbetiden på lånet er ovre.

På vores side om hurtige lån finder du et stort udvalg af låneudbydere, der ikke opkræver indfrielsesgebyrer.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Lån penge > Indfri lån: Det skal du være opmærksom på

Seneste nyheder