Boliglejen er eksploderet de seneste år – se, hvad du kan gøre

Boliglejen er eksploderet de seneste år – se, hvad du kan gøre

Det er blevet markant dyrere at bo i en lejebolig over de seneste år. I hvert fald hvis du skal ud og finde en ny bolig på markedet. Faktisk er prisen på en lejebolig i København steget over 25 % på seks år, og i samme periode er prisen steget 20 % i gennemsnit på lejeboliger i Aarhus.

Måske undrer du dig over de højere lejepriser, og det forstår vi godt. Derfor kan du her læse lidt mere om, hvad der forårsager de højere priser, og hvordan du kan få råd til at bo i din drømmebolig.

Derfor er lejepriserne steget

Det kan være svært helt præcist at sætte en finger på de stigende lejepriser – og så alligevel ikke. For kigger vi på tendenserne på markedet, handler det i bund og grund om, at forbrugeren får mere i løn. Derfor har vi også set stigende priser på eksempelvis fødevarer, i takt med at lønniveauet også er blevet højere.

Lønniveauet er steget omkring 9,5 % i samme periode, som lejepriserne er steget. Derfor oplever mange også, at lejeudgiften er blevet en dyrere post i budgettet, og hvor det kan være svært at få en lejebolig, der er til at betale.

Det er ikke kun lejepriserne, der er steget. Det samme gælder for ejerboliger, hvor der er set store stigninger. På blot tre år er priserne i København steget cirka 25 %
Derfor er lejepriserne steget

Efterspørgsel og nye boliger

Vi ser også, at der stadigvæk er en stor efterspørgsel på lejeboliger i de store byer. Særligt for København og Aarhus gælder det, at det kan være svært at få fat i en lejebolig til en fornuftig pris. Grundet den høje efterspørgsel er lejepriserne også blevet højere.

Efterspørgslen betyder også inflation. Dette er en betegnelse for en stigning i markedsøkonomien, som hvert år også får huslejen til at stige i en eksisterende lejebolig.

Kigger du på nybyg, vil du blive overrasket over, at priserne her er endnu højere, og det er der én særlig grund til. I visse ejendomme og lejemål er der fri lejefastsættelse, hvor en række betingelser gælder. Disse er:

  • Lejemålet er blevet taget i brug efter 31. december 1991.
  • Lejemålet blev pr. 31. december 1991 kun brugt lovligt til erhvervsformål.
  • Lejemålet er nyindrettet i et loftsrum, som pr. 1. september 2002 ikke blev benyttet til boliger.
  • Lejemålet er en nyopført ejendom, som er blevet bygget efter 1991.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den lejede bolig kun skal opfylde ét af disse krav, før det er muligt at benytte sig af fri lejefastsættelse.  

Få råd til din lejlighed

Én ting er den månedlige husleje. Noget andet er det indskud, som du skal betale, før du kan flytte ind i boligen. Dette består typisk af:

  • 3 måneders forudbetalt husleje
  • 3 måneders husleje i depositum
  • 1 måneds leje for den første måned.

Har du en dyr lejebolig, betyder det også et dyrt indskud. For at få råd en bolig er en af mulighederne at optage et billigt lån, der gør det muligt at betale det gældende indskud. Det er vigtigt, at du medregner tilbagebetaling af lånet i dine månedlige udgifter for at sikre, at du har råd til at betale det tilbage efter indflytning.

Betaler du for meget i husleje?

Hvis der ikke er tale om fri lejefastsættelse, er der et gældende niveau for lejepriserne. Dette afhænger af lignende lejligheder i samme by, hvor disse gerne skal ligge på samme niveau. Mistænker du, at du betaler for meget i husleje, kan du tage fat i Huslejenævnet. Her kan du indberette en sag, så vil Huslejenævnet tage den op og undersøge, om du betaler for meget.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Boliglejen er eksploderet de seneste år – se, hvad du kan gøre