Budget

Et budget kan hjælpe dig med at få styr på dit forbrug og samtidig skabe overblik over din privatøkonomi. Hos FairLån hjælper vi dig i gang med vores budgetberegner og kommer med nyttige tips til, hvordan du kan lægge dit eget budget.

Fairlåns budgetberegner

Indkomst

Månedlig
Årlig

Bolig

Månedlig
Årlig

Transport

Månedlig
Årlig

Forsikring

Månedlig
Årlig

Børn

Månedlig
Årlig

Andre omkostninger

Månedlig
Årlig
Månedligt tilgængeligt beløb
Årligt tilgængeligt beløb

Budgetberegneren er vores budgetværktøj, som nemt og automatisk kan hjælpe dig i mål med at lægge et afstemt budget. Indtast alle dine indtægter og udgifter, og beregneren vil gøre resten af arbejdet for dig.

Der er mange gode grunde til at lægge et budget, og en af de helt centrale er, at du kan blive langt klogere på dine økonomiske muligheder, hvis du har styr på dit budget.

Hvor mange mennesker kan føle sig hæmmede, låst og begrænsede af et budget, er det helt modsatte derimod ofte tilfældet.

Et budget er nemlig med til at give dig både frihed og sikkerhed, hvis du ved, hvordan du skal gå til budgetplanlægningen.

Lav dit eget budget med budgetberegneren

Der er flere forskellige måder at lave et budget på. Nogle tager udgangspunkt i en budget-skabelon, mens andre laver et budget i Excel. For dem, der er helt grønne på området, eller som ikke har lyst eller motivation til at sætte sig ned og opfinde den helt dybe budget-tallerken, kan en budgetberegner være et oplagt værktøj.

Med vores budgetberegner kan du let, hurtigt og automatisk få udarbejdet et realistisk og afstemt budget. Du skal indtaste oplysninger om både din indkomst og dine faste udgifter, og så vil vores budgetværktøj udarbejde et diagram, hvoraf du kan se et overblik over, hvordan du skaber balance i dit budget. Du kan derefter downloade budgettet som et sheet, så du altid har let adgang til det og kan tage det frem, når du har behov for det.

Hvis du ønsker at lægge et godt og holdbart budget, så du er sikret overblik over din økonomi, er du kommet til det rette sted hos FairLån.

Her kan du blive klogere på: 

  • Fordele og ulemper ved at lægge et budget
  • Hvordan du lægger dit eget budget
  • Hvorfor et budget er et godt værktøj for en sund økonomi
  • Hvordan du kan spare penge med et budget

Fordele og ulemper ved at lave et budget

Det er generelt en rigtig god idé at have overblik over sin økonomi, og derfor er der også flere fordele ved at lægge et holdbart budget. Herunder har vi listet nogle af de fordele og ulemper der er ved at have et budget:

Fordele:

  • Du er sikker på, at du altid har penge til dine faste udgifter
  • Du bliver mere bevidst om dit forbrug og dine vaner 
  • Du kan nemmere lægge penge til side og spare op
  • Du sover bedre om natten, fordi du ved, at der er styr på din grundlæggende økonomi

Ulemper:

  • Dit budget kan kræve, at du løbende retter det til hvis dine faste indtægter ændres eller der sker andre større ændringer i din økonomi
  • Dine variable omkostninger vil ikke altid være de samme måned for måned, og derfor er det ikke hver måned, at dit budget stemmer helt 
  • Det kan være tidskrævende at lægge et godt budget, da det kræver stor indsigt i, hvordan du bruger dine penge, og hvordan du ønsker at bruge dem fremadrettet

Sådan lægger du dit eget budget

Det er faktisk ikke besværligt at lægge dit eget budget. Hvis du skal gøre det for allerførste gang, kan du følge disse 6 trin.

Trin for trin guide til budget

1. Få overblik over dine indtægter

Når du skal have overblik over din økonomi, er det vigtigt, at du husker alle poster – både på indtægtssiden og på udgiftssiden, og alt fra små til de store udgifter.

Lad os starte med at kigge på dine indtægter.

Typisk er indtægterne den letteste del, da der i de fleste tilfælde vil være færre indtægter end udgifter.

Desuden kender vi som regel indtægterne på forhånd. Der kan dog være afvigelser, for eksempel hvis en del af din løn er en bonus, der varierer fra år til år. Hvis det er tilfældet, er det bedst kun at sætte din faste grundløn ind i skemaet.

Bonuslønnen kan du så bruge som en ekstra opsparing til dyre poster, såsom bil og/eller hus. Du kan også vælge at bruge bonussen på en rejse eller andre fornøjelser. Det er altid rarere at blive positivt overrasket over, hvor mange penge der er tilbage sidst på måneden, end lige pludselig stå og mangle…

HUSK

Prioriter en opsparing til uforudsete udgifter og lejlighedsvise udgifter til gaver, mærkedage og rejser.

Eksempler på månedlige indtægter:

  • Løn
  • Statslig støtte
  • Børnepenge
  • Feriepenge
  • Anden form for indtægt

2. Få overblik over dine udgifter

Når du har sat alle indtægterne ind i den ene side af skemaet, kommer turen til udgifterne.

Her er det vigtigt at få alt med. Ikke kun de store og faste udgifter til bolig, transport, lån, telefon, forsikringer osv., men også udgifter til for eksempel tandlæge, kontingenter og andet.

Og så selvfølgelig alle de daglige udgifter til mad, husholdning, tøj og andet.

Det er vigtigt, at du husker alle dine udgifter – både de månedlige udgifter og dem, der kun forekommer hvert kvartal eller en gang om året.

Det kan derfor være en god idé at lægge et budget et år frem.

Eksempler på månedlige udgifter:

  • Husleje
  • Forsikringer
  • Bil
  • Leveomkostninger
  • Abbonomenter
  • Internet
  • Vand og varme
  • El
  • Mobil
  • Andre udgifter

3. Inkluder månedlige låneomkostninger

Hvis du går og betaler af på ét eller flere lån, skal du huske at inkludere de månedlige låneomkostninger i dit budget.

Stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvor meget betaler du i renter på dit lån om måneden?
  • Betaler du et månedligt administrationsgebyr?
  • Har du afdragsfrie måneder?

Ved at plotte ind i budgettet hvor meget, du afdrager på din gæld om måneden, kan du hurtigt få et overblik over hvor mange penge, du har tilovers i en måned.

Hvis du kan se, at du flere måneder i træk kommer til at have et mindre overskud, bør du overveje at sætte ratebetalingen op på dit lån, så du hurtigere kan blive gældfri.

LÆS OGSÅ: Hjælp til afvikling af gæld: 6 gode råd

4. Minimer i udgifterne!

Efter du har sat alle dine udgifter ind i dit budgetskema går det formenligt (læs: forhåbenligt!) op for dig, at nogle af dine udgifter er unødvendige. Faktisk vil du opleve, at mange af de mindre poster i budgettet ofte kan mindskes eller måske endda helt fjernes.

Det kan for eksempel være, at du både har en Netflix-, HBO- og TV2 Play-konto, selvom du kun bruger én af dem. Det kan også være, at det går op for dig, at betaler utroligt mange penge for dine forsikringer. Overvej i den forbindelse at samle dine forsikringer hos ét selskab, hvis du ikke allerede har det, da der kan være mange penge at spare.

Hvis du har gæld, vil det som regel kunne betale sig at kigge på, om dine lån kan omlægges, så de bliver billigere. Har du flere mindre lån, kan du med fordel sammenlægge dem i ét større lån til en lavere rente, som du betaler af over en længere periode med en lavere månedlige ydelse.

5. Beregn dit rådighedsbeløb

Dit rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage, når du hver måned har betalt dine faste udgifter, som eksempelvis husleje. 

Du finder dit rådighedsbeløb ved at trække alle dine månedlige faste udgifter fra dine månedlige faste indtægter.

Dette beløb er kort sagt de penge, du har råd til at bruge, hvis du vil undgå at skabe gæld.

Hvis du har et stort beløb til rådighed, bør du tænke lidt længere frem i tiden. Overvej, om du vil spare pengene op til en fremtidig investering.

Ved at budgettere og planlægge længere frem i tiden kan du trygt se frem til økonomisk stabilitet, uanset hvad dine fremtidsplaner skulle være.

Det kan være, at du allerede nu ved, at du skal giftes eller have børn i den nærmeste fremtid og derfor har behov for at spare lidt ekstra penge op. Det kan også være, at du ved, at du vil ud at rejse, eller at du har en længere pause fra studiet eller dit arbejde, og dine faste indtægter dermed vil ændre sig.

Uanset hvad vil du med et budget undgå at bliver ubehageligt overrasket.

6. Hold dig til dit budget!

Et godt og overskueligt budget kan uden tvivl være en kæmpe hjælp til at holde styr på din økonomi i hverdagen, men i sig selv er det ikke nogen garanti for en bedre økonomi.

Det er dog et vigtigt skridt på vejen mod en økonomi, der er i bedre balance.

For at din drøm om at forbedre din økonomi kan gå i opfyldelse, skal du først og fremmest overholde det budget, du har lagt. Det kan virke svært at skulle holde sig til budgettet i starten, men med tiden vil det blive en helt naturlig del af din hverdag.

Med et overskueligt budget, bliver du mere bevidst om dit økonomiske råderum.

HUSK

Et budget ikke er noget, man laver en gang for alle. Du skal løbende holde øje med og revidere dit budget, så du altid bevarer overblikket over din økonomi.

Et budgetskema kan hjælpe dig med at få en sund økonomi

Det er typisk meget afgørende for din økonomis sundhed, at du laver et budget. Uden et budget kan du risikere at bruge dine penge i blinde. Det kan være svært, men også uhensigtsmæssigt ikke at have det fulde overblik over, hvad man egentligt bruger sine penge på.

Nogle vil måske opleve, at pengene slipper op hurtigere end måneden er omme, mens andre vil opleve at de bruger flere penge end de egentligt ønsker, fordi de ikke er bevidste om det. Her kan et budgetskema hjælpe dig med at holde styr på økonomien.

Et budgetskema er ikke kun godt for dig, der ønsker at have styr på og overblik over din økonomi – det er også for dig, der ønsker at spare penge. Og hvem vil ikke gerne det?

Hvis du går og overvejer at lægge penge til side til en opsparing, kan det være meget fordelagtigt for dig at benytte et budget skema, da det kan gøre det nemmere for dig at få overblik over hvor mange penge, du kan lægge fra til din opsparing hver måned.

Planlægger du at lægge penge til side til en opsparing, burde du derfor også lægge et budget. Budgettet kan nemlig hjælpe dig med at have penge nok, så du også kan undvære nogen, hver måned.

Når du lægger et budget, vil du blive helt klar over hvor mange penge du har til rådighed hver måned og samtidig vil du altid være sikker på, at der er penge nok til at dække dine faste udgifter

Planlæg fremtiden og medtag lån i budgettet

Med et budget kan du nemmere lægge planer for din nuværende såvel som fremtidige økonomi. Med et budget kan du lægge en økonomisk plan for, hvordan du når i mål med de drømme, du måtte have. 

Hvis du for eksempel går med tanken om at investere i fremtiden – det kan for eksempel være en ejerbolig, en bil, en længere rejse eller noget helt fjerde – vil det typisk kræve, at du får prioriteret de penge, du har.

I den sammenhæng er et budget helt afgørende, så du får et overblik over hvor meget du egentligt kan bruge på de forskellige poster, hvis du samtidig også skal have mulighed for at lægge penge til side og spare op.

Det kan være, at dine fremtidige planer indebærer behovet for at tage et lån. Der er ingen skam i at låne penge hvis det gøres med omtanke, og de fleste mennesker oplever behovet for at tage et lån på et eller andet tidspunkt i deres liv. 

Med et budget kan du derfor også skabe overblik over, hvor meget du har råd til at afdrage på et fremtidigt lån. Når du lægger et budget, sikrer du dig nemlig, at du har plads i dit budget til at afbetale på lånet.

Det koster at låne penge, nedenfor kan du hvad det kan koste at låne 50.000 kroner, som et eksempel på hvor meget der skal sættes til side i budgettet:

Lånebeløb50.000 kr.
Løbetid5 år (60 måneder)
ÅOP9,6 %
Månedlig tilbagebetaling1.053 kr.
Omkostninger i alt13.152 kr.
Samlet tilbagebetalingsbeløb63.152 kr.

Prisen på dit lån afhænger af flere ting, blandt andet hvor stort et lån du tager. Derfor skal du altid tage højde for dit låns størrelse, når du undersøger mulighederne i dit budget.

Spar penge med et budget

Hvis du har behov for at skære ned på dit forbrug, kan du med fordel starte med at lægge et budget. Et budget hjælper dig nemlig med at blive mere bevidst om, hvad du ønsker at bruge dine penge på, ligesom du måske får øjenene op for, at du før i tiden har brugt dine penge på helt andre ting, end du troede.

Når du lægger et budget, for eksempel ved hjælp af vores budgetberegner, vil du hurtigt opdage om du har placeret dine penge skævt i forhold til hvad du ønsker, eller hvad der er økonomisk muligt for dig. Måske opdager du at du har brugt flere penge på mad, end du ønsker i fremtiden.

Det kan også være, at du opdager at du kan skære i dine faste udgifter, fordi du betaler for en række abonnementer, du ikke bruger.

budget og penge til opsparing

Mange danskere har rigtigt mange abonnementer, og ofte er mange danskere ikke bevidste om hvad de samlet set bruger på diverse abonnementer hver måned. Typisk vil mange have et abonnement til mobilen, fitness, diverse streamingtjenester og måske også til aviser eller online magasiner. 

Når du kigger på dine udgifter i forbindelse med, at du er ved at lægge et nyt budget, opdager mange husstande også, at de bruger mange penge i supermarkeder.

Typisk vil du kunne spare mange penge på mad, hvis du planlægger dine indkøb, laver en madplan og nøjes med at handle en enkelt eller to gange om ugen, og hvis du sørger for at handle efter tilbud.

Et budget kan både hjælpe dig med at skabe balance og struktur i din økonomi, men det kan også hjælpe dig med at blive bevidst om nogle af de forbrugsvaner du har, som du måske ikke ønsker at have i fremtiden.

Spørgsmål om budget

Giver det mening at lægge et budget, hvis man har en god indtægt?

Ja. Det er altid en god idé at lægge et budget, også selvom du har en god indtægt. Budgetter er ikke kun forbeholdt dem med en mindre eller mere sårbar økonomi. Tværtimod vil man ofte have tendens til at bruge flere penge, jo flere penge man tjener, og derfor kan der være stor værdi i at blive bevidst om, hvad man bruger sine penge på. Det er derfor helt oplagt at lægge et budget, uanset hvor stor (eller lille) din økonomi er.

Skal jeg bruge Excel, hvis jeg skal lægge et budgetskema?

Nej. For nogle kan Excel virke uoverskueligt og indviklet, og det er langt fra nødvendigt at være en haj til Excel hvis du vil lægge et budget. Hvis du ønsker den helt simple, hurtige og automatiske model, kan du prøve vores budgetberegner. Du kan også tage udgangspunkt i det budget-værktøj vi har præsenteret længere oppe på siden, og skrive dit budget i Word eller i hånden.

Hvad skal med i et budget?

Når du skal lægge et budget, skal du typisk komme hele vejen rundt om de indtægter og udgifter, du har. Her kan du lade dig inspirere af vores budgetværktøj og bruge vores budgetberegneren. Du kan også se nærmere på din netbank og danne dig et overblik over hvilke poster du egentligt har. Man kan let komme til at glemme eller overse nogle poster i dagligdagen, fordi man ikke tænker videre over dem.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Budget

Seneste nyheder