Har du også flere gange prøvet at spare op, uden at det rigtigt er lykkedes for dig?
Vi kender allesammen til det ikke at kunne få pengene til at række indtil slutningen af måneden. Og hver gang det sker, banker vi os selv oven i hovedet med, at vi skal blive bedre til at spare op, så vi ikke ender i samme situationen et par måneder efter igen.
I denne artikel får du 6 gode råd til, hvordan du kan spare penge i hverdagen.
Her er et lille sneak-peak af, hvad der venter dig:
- Tænk aktivt over hver en krone, du bruger
- Beregn dine månedlige udgifter
- Visualiser dit forbrug med kontanter
- Brug din netbanks budgetfunktion
- Brug apps til at holde udgifterne nede
- Spar penge på din el-regning
1. Tænk aktivt over hver en krone, du bruger
Kender du udtrykket, at man skal vende og dreje hver en øre, man bruger?
Det lyder måske lidt i overkanten af, hvad rimeligt er, men ikke desto mindre er det effektivt.
Jo mere du tænker over, hvor mange penge du rent faktisk bruger på forskellige ting – om det er så er en bakke æg eller et par nye sko – desto mere bevidst bliver du om dit forbrug, hvilket helt naturligt medfører en reduktion af samme.
Derfor bør du vænne dig til aktivt at tænke over, hvordan du bruger dine penge og på hvad. Du vil hurtigt kunne se, at det medfører en positiv ændring i dit forbrugsmønster.
Prøv det! Hvad har du at miste?
2. Beregn dine månedlige udgifter
Det er en rigtig god idé at danne sig et overblik over de faste månedlige udgifter.
Desuden kan du prøve udfra din netbank at notere hvor meget, du har brugt, og på hvad, du har brugt det. Det kan måske komme bag på dig, hvor mange penge du eksempelvis bruger i kantinen på din skole eller arbejde.
Det kan altså være en øjenåbner at gennemgå tidligere måneders variable udgifter, og måske bliver du så overrasket over dit forbrug på nogle områder, at du helt automatisk vil begynde at skære ned.
3. Visualiser dit forbrug med kontanter
Det kan nogle gange være svært at få overblik over, hvor mange penge vi rent faktisk bruger, når det er så nemt bare at køre kortet igennem.
Derfor kan det være en god idé at hæve dit månedlige rådighedsbeløb i kontanter, selvom det godt kan virke lidt gammeldags. Pointen er dog, at du får en bedre føling med, hvor mange penge du bruger, når du fysisk står med dem i hånden og rækker dem over disken.
Desuden kan du med egne øjne se, hvordan der bliver færre og færre penge i pungen. Det er altså en måde, hvorpå du kan visualisere dit pengeforbrug.
Det kan virke gammeldags, men pointen er, at du med dine egne øjne fysisk kan se, at pengene svinder ind.
Et smart kontantsystem
En smart måde at anvende dine hævede penge på er ved at dele dem op, så du har et bestemt beløb, du kan bruge hver uge. Med dette system ved du altid, hvor meget du har tilbage i slutningen af ugen. Det er nemmere at administrere end per måned.
4. Brug din netbanks budgetfunktion
Hvis du ikke synes om at anvende det klassiske system med kontanter, kan det være en god idé at bruge din netbanks budget-funktion.
De fleste netbanker har en funktion, som tillader dig at oprette et budget direkte i din netbank, så du nemt og enkelt kan overskue dine udgifter.
For at denne metode kan fungere, er det vigtigt, at du løbende holder øje med din netbank.
5. Brug apps til at holde udgifterne nede
Er du mere til de digitale hjælpemidler, så bør du undersøge markedet for apps, som du kan downloade til din mobil, og som kan hjælpe dig med at spare penge.
For det første, og i tråd med ovenstående punkter, kan du finde apps både til Android og iPhone, som kan hjælpe dig med at holde styr på dit budget, og som giver dig overblik over dine månedlige udgifter.
I boksen nedenfor kan du læse mere om to udvalgte budgetapps, som du kan bruge til at få bedre hold i din daglige økonomi.
To udvalgte budgetapps: Spiir og Lommebudget
- Spiir
Med Spiir har du mulighed for at koble din bankkonto til appen, så du kan følge alle dine aktiviteter og dele dem op i kategorier. Du kan også lægge et budget, og hvis du ikke overholder det, vil appen gøre dig opmærksom på det.
En anden super smart funktion, som appen har, er at du kan tage et billede af din fysiske kvittering eller garantibevis og knytte billedet til posteringen, så du altid har det med dig.
Appen har et brugervenligt og strømlinet design, og du kan se alle dine nøgletal i et grafisk layout, der gør det nemt for dig at få overblikket over dine udgifter og dermed holde dit budget.
- Lommebudget
Denne app hjælper dig også med at styre din økonomi ved at gøre det muligt for dig at lægge et budget og løbende tilføje dine udgifter, så du altid kan holde øje med, hvordan det går.
Ligesom det var tilfældet med Spiir, får du med Lommebudget et grafisk overblik over, hvad du bruger dine penge på. Derudover får du en masse gratis tips til, hvordan du nemmere kan kontrollere din økonomi.
Der findes desuden en lang række apps, der viser dig, hvor du finder de bedste tilbud i supermarkederne. Dette kan være en stor hjælp og virkelig bidrage til, at du kan spare en masse penge i hverdagen på dagligdagsting som eksempelvis madvarer.
Læs om to af Fairlåns favorit apps til at spare penge på madbudgettet i boksen nedenfor.
Spar penge på madbudgettet med disse to apps
- Minetilbud
Med appen fra minetilbud.dk får du adgang til alle danske tilbudsaviser samt et par enkelte grænsebutikker. Du kan nemt tilføje varer direkte fra tilbudsavisen til din indkøbsliste ved at holde fingeren på varen. Appen viser dig tilmed den nærmeste butik.
Med appen fra minetilbud har du ligeledes mulighed for at søge efter enkelte varer og se, hvor du finder dem billigst. Du slipper for alt besværet med fysiske tilbudsaviser – og så har altid din indkøbsliste med dig.
- Chaser
Chaser er en ny indkøbsapp, som gør det langt nemmere for dig at handle hurtigt og effektivt ind. Appen sammenligner priser, finder varen det billigste sted og giver dig tre valgmuligheder i forhold til butikker.
Du kan vælge mellem at foretage dine indkøb i den billigste kombination af butikker, eller du kan vælge at kombinere to butikker. Du kan også vælge kun at handle i en enkelt butik.
Appen giver dig også den hurtigste rute til butikken.
6. Spar penge på din el-regning
Ved at lave nogle små ændringer i hverdagen, kan du spare mange penge på dit el-forbrug.
Nedenfor får du nogle gode råd til, hvad du skal gøre for ikke at blive forpustet, næste gang din el-regning ruller ind på e-boks.
Økonomisk tøjvask
Først og fremmest bør du forsøge at skrue så meget som muligt ned for antallet af de gange, du vaske tøj.
Når du så vasker tøj, så skal du huske at fylde vaskemaskinen så meget som muligt op, hver gang du vasker. I gennemsnittet vasker danskerne kun omkring 3,2 kg tøj per vask, selvom de fleste af vores vaskemaskiner kan rumme helt op til 7-8 kg tøj per vask. Årligt vil det kunne spare dig for cirka 140 kroner på en A+++ vaskemaskine og endnu mere på de mindre miljøvenlige.
En anden ting, der vil kunne spare dig for penge er, at halvere temperaturerne under vask. I mange tilfælde vil du opleve, at dine 40 graders vaske sagtens kan blive rene på 20 grader og dine 60 graders vaske på 30 grader. Ved at halvere temperaturerne vil du kunne spare helt op til 55 procent af dit elforbrug, hvilket – selv med en A+++ vaskemaskine – vil kunne spare dig for omkring 230 kroner årligt.
Vælger du til og med at bruge tørresnoren i stedet for tørretumbleren, vil du kunne spare helt op til 800 kroner om året. En normal tørring koster nemlig cirka 6 kroner per gang.
Alt i alt vil du altså kunne spare knap 2.000 kroner årligt på tøjvask.
Sluk lyset efter dig!
Dine forældre har sikkert været efter dig 100 gang før (hvis det kan gøre det) for at få dig til at slukke lyset efter dig. Og med grund – der er nemlig mange penge at spare ved at huske at slukke lyset efter sig, når man går ud af et rum.
Juster temperaturerne for dit køleskab og din fryser
Normalt er et køleskab på 5 grader og en fryser på -15 grader. For hver grad, du skruer ned på køleskabet, forøger du forbruget med 5 procent. For fryseren ligger dette tal noget lavere på 2-3 procent. Selvom det ikke lyder af meget, så kan du i løbet af et år spare en del penge på ikke at skrue yderligere ned for graderne i hverken dit køleskab eller din fryser.
Undgå at brug standby
Standby-knapperne på dit fjernsyn, computer og lignende spiller en stor rolle, når det kommer til den dyre el-regning. Ved at slukke for fjernsynet på fjernsynet i stedet for at vælge standby vil du kunne spare helt op til omkring 220 kroner årligt. Tro det eller ej, men musikanlægget er faktisk end værre strømsluger end dit TV. Her kan du spare helt op til 440 kroner årligt, hvis du vælger at slukke på kontakten i stedet for at lade anlægget gå på standby.