Hvad sker der hvis man ikke betaler sit lån?

Uheldet kan være ude, og du kan miste evnen til at afdrage på dit lån. Men hvad sker der egentlig, hvis man ikke betaler sig lån? Det finder du svaret på her.

kan ikke betale lån

Hvad sker der hvis man ikke betaler sit lån? Dette kan du blive klogere på i denne artikel, hvor vi gør dig opmærksom på, hvorfor det generelt er vigtigt at afdrage på lån. I denne artikel belyser vi emnet – hvad kan der ske, hvis du forsømmer at betale dit lån. De fleste er langt hen ad vejen bevidste om, at det er vigtigt at afdrage på sit lån til tiden, og at dette kan have konsekvenser for dine muligheder for at låne penge.

Dog er det bare ikke alle, der er klar over, hvilke konsekvenser der rent faktisk træder i kraft, hvis du ikke tilbagebetaler dit lån. Her kan du læse mere om de konsekvenser det kan have, såsom:

  • Rykkere og ekstra gebyrer
  • Inkasso bliver inddraget
  • Stempling som dårlig betaler (RKI)

Fakta om RKI

RKI står for Ribers Kredit Information, som er et register over borgere, der ikke har betalt deres regninger til tiden. Udover RKI findes der også Debitor Registret, som også en af de størst registre, vi har i Danmark. Man kan være registreret i RKI i fem år – hvorefter registreringen kan slettes. Således vil man ikke længere stå anført som dårlig betaler, overfor kommende kreditorer.
Står du i RKI bliver dine økonomiske muligheder stærkt begrænset. Dette kan forhindre dig i at købe nye ting på afbetaling såsom hus, bil, mobiltelefon mm.

Dette sker der, hvis man ikke betaler sit lån

Der kan ske flere ting, hvis du vælger ikke at afdrage på dine lån til tiden. Først og fremmest vil du modtage en rykker efterfulgt af rykkergebyrer. Derudover vil det eller de lån, du har optaget, blive opsagt ganske kort tid efter. Det betyder dog ikke, at lånet bare går i nul.

Det betyder med andre ord, at du ikke længere vil modtage flere penge, som du egentlig var blevet godkendt til i begyndelsen. Derimod er der stor sandsynlighed for, at din sag på sigt vil sendes til Inkasso, som sørger for at registrere dig i enten Debitor Registret eller RKI som en dårlig betaler.

FAQ – Hvis man ikke betaler sit lån

Hvilke konsekvenser får det for mig, hvis jeg ikke afdrager mit lån?

Du risikerer, at andre kreditorer i fremtiden ikke vil låne dig penge, fordi du er registreret i RKI. Ligeledes vil det koste dig dyrt i tilskrevne renter og omkostninger forbundet med at afdrag forsømmes, hvormed gælden kan vokse sig større end da lånet blev optaget.

Kan jeg komme i retten hvis jeg ikke betaler mit lån?

Du risikerer et besøg i Fogedretten, hvis du fortsat skylder penge for dit lån og ikke betaler de rykkere, du løbende modtager fra din kreditor. Betaler du ikke de aftalte afdrag til tiden, kan du i sidste ende bøde for det ved, at de tager noget af din værdi – som for eksempel din bil. I værste fald risikerer du tvangsauktion.

hjælp til gæld,
Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Økonomi guide > Låneguide > Hvad sker der hvis man ikke betaler sit lån?