I Aarhus rækker SUen kun til huslejen

Huslejepriserne har oplevet markante stigninger de seneste år, og SU’en har ikke fulgt trop. Det har skabt et økonomiske pres på studerende, der nu er blevet nødsaget til optage lån, og det er bekymrende, mener eksperter.

Ifølge tal fra Boligportal.dk, er huslejen i Aarhus er steget med 21% fra 2012 til 2016. Efter huslejen til en 1 værelses lejlighed er betalt har Aarhusianske studerende kun 111 kr. tilbage.

Den øgede huslejepris har fået flere og flere studerende til at tage SU-lån. I 2016 havde 468.342 personer SU-lån – det er en stigning på hele 18% siden 2012. 

Det store økonomiske pres er ikke gået ubemærket hen. Private aktører indenfor finansverdenen har også lagt mærke til denne negative udvikling.

Det er bekymrende, at huslejepriserne vokser hvert år uden at SU’en følger med denne stigning. SU’en er ikke vokset siden 2001 og har derved ikke fulgt med inflationen. Der er endda udsigt til, at SU’en måske bliver sat ned, hvilket kommer til at gå udover nuværende og kommende studerende. Hvis denne negative udviklingen forsætter, kan det resultere i amerikanske tilstande, hvor studerende ender med tårnhøj gæld, der tager flere årtier at komme ud af efter endt uddannelse,siger Andreas Linde, adm. direktør for Fair-laan.dk, Danmarks førende online sammenligningstjeneste af kviklån.

SU’en har stået stille siden 2001

Til trods for at priser på husleje og andre levevilkår blot bliver højere og højere, har SU-satsen ikke ændret sig siden 2001.

SU’en tilbydes som en økonomisk støtte til studerende i Danmark, så personer under uddannelse undgår at gældsætte sig for meget.

Men selvom SU’en kan være en hjælp for mange, er det ikke nok til at betale alle de udgifter, der blot stiger og stiger.

Især hvad angår huslejepriserne i landets studiebyer, kan SU’en ikke følge med.

Derfor er det blevet en svær kamp for studerende at holde gælden nede. 

SU’en er nemlig forblevet uændret siden 2001, og det betyder, at studerende har markant færre penge mellem hænderne, når huslejen er betalt.

Studerende oplever derfor generelt en lav likviditet, som kan være medvirkende til det rekordstore antal af SU-lån, der blev tildelt i 2016, ifølge nye tal.

Ubalance i husleje og SU

I over 10 år har SU for udeboende ligget på 5.941 kr. – og efter SKAT ligger SU-satsen på 5.108* kroner om måneden.

Modsat SU’ens stillestand, har huslejeprisen oplevet store stigeninger, viser nye tal fra Boligportal.dk.

Fra 2012 til 2016 er huslejen for en 1-værelses lejlighed steget med 21%. Det vil sige, at en gennemsnitlig 1-værelses lejlighed i Aarhus kostede 4.997 kroner om måneden i 2016. 

Lever du udelukkende på SU’en, er der altså ikke mange penge tilovers, når du har betalt den nødvendige husleje. Generelt set vil de studerende kun have 111 kroner tilbage til resten af månedens udgifter.

Dette har stor indvirkning på studerendes private økonomi.

De studerende kan føle sig presset til at optage lån for at få råd til basale nødvendigheder som mad og tøj.

Den negative udviklingen kan også ses i stigningen af SU-lån, der i 2012 lå på 397.750 kroner, men som i 2016 er nået helt op på 468.342 kroner.

En problematisk udvikling, mener eksperter

Dette er en udvikling, som kan få vidtrækkende konsekvenser – specielt for den enkelte. Jens Joel, medlem af Folketinget (S), valgt i Østjylland, udtaler:

De studerende er presset på økonomien og det skyldes ikke mindst høje boligpriser. I Aarhus skal der bygges flere nye ungdomsboliger og i det hele taget sikres billige almene boliger som kan betales med normale lønninger. Det er byrådet parat til og derfor var det afgørende for Socialdemokratiet på Christiansborg, at vi i 2016 fik sikret ”billig-bolig-loven” som betyder, at kommunerne kan reservere plads til billige boliger også i de dyre kvarterer. En by hvor direktører og ufaglærte bor dør om dør er en bedre by – og billige boliger i de attraktive kvarterer er med til at sikre, at der også er plads til studerende og almindelige indkomster i vores by.” 

Der kan derfor gøres en lokal og national indsat for at komme de høje huslejepriser til livs. Men SU-satsen halter stadig efter.

Data

Huslejepriser – Kilde: Boligportal.dk

Husleje Aarhus

SU-satser – Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet (ft.dk)

Husleje og SU i Aarhus

A1
A2

Gældsudvikling – Kilde: Officielle tal fra ATP

SU-Låntagere
SU-lån

Noter

*SU efter skat er beregnet med et årligt personfradrag på 45.000 kroner og en trækprocent på 38%.

Om Fair-laan.dk

Fair-laan.dk er en online sammenligningsportal af online lån. Ved at benytte vores tjeneste, kan du som forbrugere sammenligne lån på tværs af parametre som renter, anmeldelser og udbetalingshastighed. Vi hjælper hver måned flere tusinde forbrugere med at finde det bedste lån til deres individuelle behov. Vi henviser til blandt andre Lendme, Norwegian Bank, Santander Consumer Bank og Ikea bank.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Pressemeddelelser > I Aarhus rækker SUen kun til huslejen