4 forskellige forbrugslån

Lån er blevet det helt store herhjemme. Det gælder nemlig ikke kun i banken, hvis du gerne vil låne penge til stort og småt. Du har også muligheden for at optage forskellige onlinelån. Og når det kommer til forbrugslån, kan vi i dag tale om en samlebetegnelse for forskellige lånetyper. Der er nemlig forskel på, hvilke forskellige forbrugslån du kan optage.

I denne artikel vil vi gerne gøre dig lidt klogere på forbrugslån. Vi fortæller dig om, hvilke typer der er, og hvad et forbrugslån egentlig er for en størrelse. Som navnet antyder, handler det om forbrug, modsat eksempelvis et boliglån. Men det og meget andet kan du blive klogere på lige her.

Hvad er et forbrugslån?

Forbrugslånet har i en årrække hastigt spredt sig til alle dele af landet. Lånets popularitet er skudt i vejret, og i dag er der flere end nogensinde før, der har optaget en form for forbrugslån. Lånet er tiltænkt forbrug, og det kan tolkes på mange forskellige måder. Det kan gå til en ny bil, nye møbler derhjemme eller til lidt ekstra forbrug i hverdagen.

Forbrugslån kan både optages hos banker og onlinelåneudbydere. Sidstnævnte er den hurtige og nemme løsning, men det kan også koste dig dyrt, hvis du ikke passer på. Det er nemlig her, hvor vi løber på de forskellige former for forbrugslån. Og alt efter, hvad du skal bruge pengene til, kan der være fordele og ulemper ved de forskellige typer.

Forskellige typer af forbrugslån

Lad os tage et kig på de forskellige typer af forbrugslån, du finder i dag. Når det kommer til forbrugslån hos et finansieringsselskab, har du flere valgmuligheder. Typisk vil kendetegnet være, at du får dit beløb udbetalt hurtigt, og du kan optage det nemt og simpelt på nettet. Derudover stilles der ikke høje krav til dig som låntager, hvilket ofte er tilfældet i banken.

Kviklån

Først og fremmest har vi kviklånet. Her er der tale om et mindre onlinelån, som du typisk vil tilbagebetale inden for få måneder, og gerne inden for de første 30 dage. Lånet er et lavt beløb, som ofte bliver optaget i akutte situationer. Kviklånet er særdeles nemt at få adgang til, og her skal du blot udfylde en simpel formel online. Herefter kan du somme tider få dine penge på blot 15 minutter, efter du har sendt din ansøgning afsted.

Kviklånet bliver i dag også kendt som et SMS-lån eller hurtiglån. SMS-lånet er et kviklån i forklædning, hvor du kan optage lånet gennem en SMS fremfor en onlineformular. Det gør låneprocessen endnu hurtigere.

Mikrolån

Udover kviklån er der også mulighed for at optage et mikrolån. Her kan du dele din betaling op i mindre bidder, når du handler hos en specifik forhandler. Du optager altså et lån i forbindelse med køb af eksempelvis en telefon eller computer. Typisk har du op til 18 måneder til at tilbagebetale lånet.

Mikrolånet kan have nogle høje renter forbundet med den ellers nemme løsning for at finansiere de dyre køb. Derfor skal du være opmærksom på renten samt ÅOP, der er de totale omkostninger pr. år.

Finansieringskøb

Afbetaling og mikrolån minder om hinanden, men der er væsentlige forskelle. Et finansieringskøb, også kendt som afbetaling, sker i samarbejde med en låneudbyder. Her vil du typisk have 12 måneder til at tilbagebetale lånet. Du kan få måneder uden renter og gebyrer, hvor du kun skal afdrage på dit lån. Og netop denne detalje er vigtig at have for øje. Du skal nemlig ikke ende med at falde for dyre renter og gebyrer.

Forbrugslån i din bank

Du har ikke kun mulighed for at optage et lån til dit forbrug hos onlinelåneudbydere. Du kan også gøre det i din bank. Her får du ofte en længere låneperiode, og du har samtidig mulighed for at låne et højere beløb. Lånet bliver vurderet ud fra, hvad du ønsker at bruge pengene til. Til forskel fra onlinelåneudbydere bliver der stillet langt strengere krav til dig her. Til gengæld er du sikker på et lån med en lavere ÅOP og et lån, der passer til din økonomi.

Husk på reglerne for forbrugslån

Udover at finde den rette lånetype for dig, skal du også kende godt til reglerne for forbrugslån. Der er klare regler for, hvor høj en pris du må betale for dit onlineforbrugslån. Det må maksimalt have en ÅOP på 35 %. Altså dine årlige omkostninger i forbindelse med dit lån må ikke overstige 35 %. Samtidig må du ikke betale mere end 100 % tilbage for et forbrugslån. Du kan altså maksimalt komme af med det dobbelte, når du optager et forbrugslån. Finanstilsynet kører stram lovgivning på området, og disse regler gør sig gældende fra 1. juli 2020.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > 4 forskellige forbrugslån