Hvad er restgæld? Alt, du skal vide om restgæld

Hvad er restgæld Alt, du skal vide om restgæld

Har du haft et kig på din egen økonomi og er blevet lidt i tvivl om, hvad restgæld egentlig er, og hvor du finder ud af, om du har noget restgæld? Så er du kommet til det helt rigtige sted. Vi fortæller dig nemlig, hvad du skal vide om restgæld, så du kan få helt styr på din egen økonomi lige her på siden.

Hvad betyder restgæld for dig?

Restgæld er det beløb, du skylder på dit lån, når du har fratrukket alt det, du allerede har betalt af på lånet. Hvis du har optaget et forbrugslån, vil der være et beløb, du har lånt hos en låneudbyder med både renter og ydelser, som du skal betale. Efter noget tid vil du have betalt en del af dit forbrugslån tilbage til låneudbyderen, men det resterende beløb, du mangler at betale, vil altså være din restgæld.

Restgæld kan du have på mange forskellige lån. Du vil faktisk altid have en restgæld på et lån, indtil du har betalt hele beløbet tilbage og på den måde bliver gældfri. Du kan derfor både have restgæld i et forbrugslån, på dit hus, i din bil og flere andre steder, hvor du har optaget gæld. 

Restgælden på de forskellige ting har stor betydning for din økonomi, og det er derfor meget vigtigt, at du har styr på, hvor meget du skylder til de forskellige kreditorer. 

Overvejer du at optage et lån, er det en god idé at have styr på flere faktorer, som kan påvirke din gæld. Få derfor styr på renter, afdrag, og hvad ÅOP betyder for dit lån. Det er nemlig vigtigt, hvis du overvejer at låne penge.

Hvor finder du ud af, om du har noget restgæld?

Har du købt hus og derfor lånt penge igennem et boliglån? Så vil du med stor sandsynlighed have restgæld i huset. Et boliglån er typisk en af de største lånetyper, private personer optager, da det er sjældent, vi køber noget, der er dyrere end et hus. Det er derfor vigtigt at have styr på, hvor meget du skylder på dit boliglån.

Hvor finder du ud af, om du har noget restgæld

Dette er også gældende, hvis du har optaget andre lån. Derfor er det godt for dig at vide, hvor du skal søge hen for at tjekke din restgæld. Det er typisk hurtigt og nemt at finde ud af, hvor meget restgæld du har på dine forskellige lån. Du kan altid kontakte din bank eller kreditor for at høre, hvor meget du skylder, og ellers kan du altid selv tjekke din restgæld med disse enkle step:

  • Gå ind på SKATs hjemmeside.
  • Find dit MitID og log ind på siden.
  • Find fanen “Skatteoplysninger”.
  • Klik på “Renteudgifter og restgæld” for at se, om kreditorer har indberettet gæld.

Hvilke konsekvenser kan restgæld have for dig?

Som udgangspunkt er det ikke et problem at have restgæld. Det sker helt naturligt, når du optager et nyt lån. Det kan dog have konsekvenser for dig, hvis du ikke har styr på din restgæld og glemmer at betale afdrag og ydelser på dit lån. Det kan nemlig betyde, at du havner i RKI, hvilket kan have ret alvorlige konsekvenser for blandt andet dine lånemuligheder i fremtiden.

Det er derfor vigtigt at have styr på restgælden og sine kreditorer, så man beholder en sund økonomi. Har du dog været så uheldig at havne i RKI, er det vigtigt at komme ud af RKI så hurtigt som muligt igen, så du ikke bliver ramt af de hårde konsekvenser i længere tid.

Mere end 170.000 danskere var ved udgangen af juni 2021 registeret i RKI med en samlet misligholdt gæld på mere end 11 milliarder kroner. Det er dog en klar forbedring fra året før.
Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Nyheder > Hvad er restgæld? Alt, du skal vide om restgæld