Tips til at forbedre din kreditværdighed og blive godkendt trods dårlig kreditværdighed

Kreditvaerdighed

Inden en bank eller et låneinstitut indvilliger i at låne penge til dig, vil de naturligvis gerne sikre sig, at du nu også er i stand til at tilbagebetale lånet på det aftalte tidspunkt – inklusive renter og gebyrer.

For at sikre sig dette foretager de en såkaldt kreditvurdering af dig som kunde. I denne kreditvurdering gennemgår de blandt andet følgende:

  • Formue
  • Indtægt
  • Gæld
  • Udgifter
  • Jobsituation
  • Familiesituation

Formålet med en kreditvurderingen er at skabe et samlet billede af dig som kunde med henblik på at sikre sig, at din økonomi kan bære tilbagebetalingen af et lån.

Hvis udkommet af kreditvurderingen er positiv, har du en god kreditværdighed. Omvendt kan en bank eller låntager ligeledes opdage, at din kreditværdighed er dårlig, hvormed de vil være mindre villige til at godkende dig til et lån.

I denne artikel skal vi dykke lidt mere ned i begrebet “kreditværdighed”.

LÆS OGSÅ: Kreditvurdering – Alt du bør vide

Hvad er kreditværdighed?

Begrebet “kreditværdighed” bruges til at afspejle en persons evne til at tilbagebetale et lån.

Hvis du har en god kreditværdighed, vil bankerne og låneinstitutterne være langt mere villige til ikke bare at godkende dig til et lån, men ligedes tilbyde dig lån med større lånebeløb og til lavere renter.

Omvendt, hvis du har en dårlig kreditværdighed, er det de færreste banker, der vil godkende dig til et lån. Og hvis det gør, vil du typisk kun blive tilbudt et lavt lånebeløb til en noget højere rente.

Årsagen hertil er, at en dårlig kreditværdighed for bankerne betyder, at der er en større risiko forbundet med at låne dig penge, eftersom du måske tidligere har vist, at du ikke har kunnet betale din gæld tilbage til tiden.

Hvad bruges kreditværdighed til?

Kreditværdigheden kan måles både for virksomheder og enkeltpersoner.

For enkeltpersoner er en god kreditværdighed alfa og omega, hvis man ønsker at låne penge. Låneinstitutterne bruger nemlig kreditværdigheden til at vurdere, om de vil tilbyde et lån til låneansøgeren. Hvis man bliver godkendt til et lån, får man ydermere en bedre rente, hvis ens kreditværdighed er rigtig god.

For virksomheder viser en god kreditværdighed omverdenen, heriblandt medarbejdere, kunder og konkurrenter, at virksomheden er stabil. Man kan som virksomhed få et kreditdiplom hos Experian.

Sådan forbedrer du din kreditværdighed

Din kreditværdighed spiller en afgørende rolle, hvad angår at blive godkendt til et lån. For at øge dine chancer for at blive godkendt til et lån bør du derfor arbejde på at forbedre din kreditværdighed.

Du får her fire tips til, hvad du selv kan gøre, for at forbedre din kreditværdighed og dermed øge dine chancer for at blive godkendt til et lån.

Betal dine regninger til tiden

Hvis du har en dårlig betalingshistorik, det vil sige, hvis du tidligere har været dårlig til at betale dine regninger, vil dette påvirke din kreditværdighed i en negativ retning, eftersom dette er en indikator for, at du måske heller ikke vil være god til at tilbagebetale det lån, du ansøger om.

Du bør derfor sørge for at få betalt alle dine regninger, og hvis du har modtaget rykkere, er det vigtigt, at du får dem betalt hurtigst muligt. Det er nemlig noget nær umuligt at blive godkendt til et lån, hvis du ender med at blive registreret som dårlig betaler i RKI.

Indfri eksisterende gæld

Når låneudbydere og banker vurderer din kreditværdighed, kigger de blandt andet på, om du har eksisterende gæld, og – hvis det er tilfældet – hvor stor din eksisterende gæld er.

Hvis du tidligere har optaget lån, og endnu ikke har betalt dette/disse af, ser låneudbyderne det som et tegn på, at din tilbagebetalingsevne måske ikke er god nok til, at du kan klare at tilbagebetale på endnu et lån.

Derfor bør du, hvis du har den økonomiske kapacitet til det, sørge for at få indfriet al din eksisterende gæld, inden du ansøger om et nyt lån, eftersom dette vil øge dine chancer for at blive godkendt til at lån betydeligt.

Øg dine chancer for at blive godkendt trods dårlig kreditværdighed

Vi kan altså konstatere, at det er betydeligt sværere at blive godkendt til et lån, hvis din kreditværdighed er dårlig.

Det bedste, du kan gøre, er selvfølgelig at arbejde på at forbedre din kreditværdighed. Det kan dog godt have lange udsigter og er derfor måske ikke den optimale løsning, hvis du står og har brug for et lån her og nu.

Derfor får du her et par tips til, hvad du kan gøre, hvis du har brug for at låne penge nu, men dine chancer for at blive godkendt er ringe, fordi du har en dårlig kreditværdighed.

Ansøg om et mindre lånebeløb

Det er generelt nemmere at blive godkendt til et mindre lånebeløb, eftersom der er større sandsynlighed for, at du er i stand til at betale 10.000 kroner af sammenligner med 400.000 kroner. Der er altså færre risici forbundet med at udlåne mindre lånebeløb, hvorfor kravene til lån af denne størrelse ligeledes er mere lempelige.

Derfor, hvis du har en dårlig kreditværdighed, bør du være realistisk og ansøge om et mindre lånebeløb, end du måske i første omgang havde tiltænkt.

Ansøg sammen med en partner

Dine chancer for at blive godkendt til et lån på trods af dårlig kreditværdighed øges betydeligt, hvis du kan skrive to navne frem for ét navn på låneansøgningen. Dette er især tilfældet, hvis din medansøger har en god kreditværdighed.

Når du ansøger om et lån sammen med en anden, skal denne anden person kautionere for dig i det tilfælde, at du ikke kan tilbagebetale lånet. Med andre ord kommer den person, du ansøger sammen med, til at blive ansvarlig for tilbagebetalingen af dit lån, hvis du af en eller anden grund ikke selv er i stand til det.

Når du ansøger sammen med en anden person, og hvis denne anden person har en god kreditværdighed, giver du banken eller låneudbyderen en garanti for, at de får deres penge tilbage – enten fra dig eller fra din medansøger.

Andreas Linde
Skrevet af
Andreas Linde har mere end 7 års erfaring med lånemarkedet og kender alt til ÅOP, annuitetslån, serielån, obligationer og andre relevante begreber inden for lån.
Fairlån > Lån penge > Tips til at forbedre din kreditværdighed og blive godkendt trods dårlig kreditværdighed

Seneste nyheder