bank

Kan man låne uden dokumentation?

Det kan udmærket lade sig gøre, at låne penge uden at skulle fremlægge dokumentation. I hvert fald ikke meget lidt dokumentation. De fleste online låneudbydere formidler mindre forbrugslån uden at bede om dokumentation i form af budgetter, årsopgørelser og lignende.

Du vil dog oftest skulle vise en form for ID, det kan være en scannet kopi af dit pas eller kørekort. I nogle tilfælde vil du også blive bedt om at sende en scannet kopi af din seneste lønseddel. Men derudover er låneudbyderne sjældent særligt krævende.

 

Dokumentation hos online låneudbydere

En af de store fordele ved at låne igennem online låneudbydere er, at hele processen går både hurtigere og lettere end i banken. I banken kræver de som regel en del dokumentation for at vurdere din kreditværdighed. Banken vil også gerne vide, hvad du skal bruge pengene til, og bruger tid på at beslutte, om lånet kan bevilges. Det tager ofte en rum tid at få pengene udbetalt hos en bank.

Alt dette slipper du for, når du ansøger om lån hos online låneudbydere. Her bliver du ikke spurgt om, hvad pengene skal bruges til og du behøver ikke fremlægge budget. Samtidig behandles din låneansøgning hurtigt, og hvis lånet godkendes, får du pengene udbetalt ofte samme dag som du ansøger om lånet. Altså er online lån både en hurtig, nem og praktisk løsning.

Desuden er der den fordel, at du kan sidde hjemme ved din computer og sende ansøgninger til en hel stribe låneudbydere. Herefter kan du i ro og mag kan tage stilling til, hvilket lånetilbud der passer dig bedst. På den måde vurderer du selv, hvad der er bedst og du kan prioritere bestemte detaljer, som er vigtige for dig. Det kan eksempelvis være afdragsfri måneder i løbet af løbetiden.

Bagsiden af medaljen

Imidlertid er der også en bagside af alt dette. Nemlig først og fremmest det, at online lån oftest er dyrere end lån optaget i banken. Det skyldes især, at online låneudbydere netop ikke stiller så store krav til vurdering af kreditværdighed, som banken gør. Dermed er risikoen for online låneudbydere større, og denne risiko betaler man for som kunde.

Sammenligner man onlinelån med banklån, vil banken typisk ikke være særlig interesseret i at låne småbeløb til kunder. Bankerne har store forretninger kørende med virksomheder, på børsen, med aktiesalg og meget andet. Kommer en helt almindelig privatperson for at låne 10.000 kr. til at købe en computer, vil banken ofte ikke synes, det er besværet værd. Især ikke, hvis der er den mindst tvivl om vedkommendes kreditværdighed.

Dette er også en af grundende til at onlinelånemarkedet er i så stor vækst. Privatpersoner efterspørger i højere grad nemme og hurtige forbrugslån, som bankerne som regel ikke vil yde. Hos online låneudbydere vil du som regel kunne låne op til 10.000 kr. uden at skulle fremlægge dokumentation i form af budget eller årsopgørelse.

Til gengæld bør du være opmærksom på omkostningerne ved lånet. Især de årlige omkostninger i procent (ÅOP), der giver det bedste billede af, hvad lånet vil koster dig.